Mørkesykling

Store deler av en brevet kan gå i mørket; det er noe man må innse og være forberedt på. Selv med planlagte overnattinger i de mørkeste timene av natten vil både kvelden og morgenen kunne være mørk. For å komme seg helskinnet gjennom nattesyklingen, er det flere forhold å tenke over.

Se og bli sett

En brevet går ofte på øde veistrekninger. I Norge er vi vant til en relativt god dekning av gatelys, men dette er ikke vanlig ellers i verden. Selv i Norge vil mange veier være mørklagte på natten, også riksveier og hovedveier. Man kan derfor ikke regne med hverken å se eller å bli sett med mindre utstyret er i orden. Les mer på denne siden om hvilket utstyr du bør vurdere.

Planlegg fart etter forholdene

I mørke blir verden redusert til det lille du kan se i lyskjeglen fra lykten din og fjerne objekter som lyser av seg selv. Dette gjør at du får et veldig snevert perspektiv og en helt annen opplevelse av fart og omgivelser. Fordi du kun ser veldig nære ting i lyskjeglen, virker farten høyere i mørke enn i dagslys, hvor du gjerne fokuserer på ting litt lengre unna. Det kan lure deg til å tro at du kjører fortere enn du egentlig gjør. Hovedregelen er at farten synker i mørket og det skal mye til å opprettholde samme tempo som i dagslys. En god lykt hjelper, men ikke forvent å kjøre like fort.

Ikke sovne på sykkelen

Søvnmangel og mørkesykling hører ofte sammen og søvnmangel er vanskeligere å håndtere på nattestid. Siden verden ser mindre ut, får du færre adspredelser og distraksjoner og større sjanse for å kjede deg. Kjedsomhet fører til søvnighet. Hvis flere sykler sammen, kan det hjelpe å snakke sammen, diskutere et interessant tema, fortelle hverandre gåter eller vitser og generelt sett fokusere tankene på noe. Er man alene, kan det hjelpe å synge for seg selv. En blinkende rød lykt på syklisten foran er vanligvis veldig irriterende, men kan bidra til å holde deg våken. Den hardeste perioden er like før soloppgang — straks solen kommer tilbake, pleier søvnigheten å forsvinne.

Kle deg godt

Selv i varme land kan det bli skikkelig kaldt på natten, og det er som regel kaldest like etter at solen har stått opp. Regn derfor med at kulden kommer til å vare minst en time lengre enn mørket. Vindvest, lange ermer og lange bein er som regel nødvendig, og i enkelte tilfeller også regnjakke utenpå der igjen (for vindtetthetens skyld, selv om det ikke regner). Lange hansker kan også være nødvendig — ingen har lyst til å bli sittende med stivfrosne fingre uten mulighet for å gire midt på natten.