Vesker

Et nøkkelkonsept i randonneur-sykling er at syklistene er selvhjulpne. Det innebærer at man tar med seg mye mer utstyr og reservedeler på sykkelen til brevet enn til vanlig trening eller lokalt ritt. Det finnes flere måter å bære med seg utstyret, men de fleste involverer en eller annen form for veske.

Seteveske

Setevesker som henger under setet rommer ikke nok til en langtur, men det finnes vesker som festet på setepinnen og som rommer fra 1 til 4 liter.  Et populært system for setepinnefeste er KlikFix, som består av et metallbånd rundt setepinnen (karbon er utelukket!) med plastikkfeste for veskens ramme. Vesken kan lett tas av festet og bæres med hvis man forlater sykkelen. Et par eksempler på slike vesker er Detours’ High Tail (bildet; kan kjøpes på Amazon) og Rixen & Kauls Contoura. Pass på å få en med vanntett bunn og glidelås, ellers vil den lekke i regnvær pga. spruten fra bakdekket. Fordelen er at du ikke trenger bakskjerm.

Styreveske

Styrevesker er populære fordi de gir lett tilgang til mat og ofte har en gjennomsiktig plastlomme på toppen til kart og viktige papirer — en fordel for de som liker å navigere med kart eller veianvisninger. Ulempen er selvsagt at du har masse vekt på styret, så de fleste supplerer med en veske bak til de tunge tingene.

Bagasjeveske

Britene er store på skikkelige bagasjevesker, gjerne fra Carradice. Store sekker som henger på hver side av bakhjulet på et bagasjebrett eller bare veldig store setevesker. Uansett kan du regne med at britene har med seg et portabelt verksted, et soverom og gjerne ei bysse i sekken sin. Og det er ikke bare britene, heller: australiere, kanadiere og enhver tidligere britisk koloni-syklist (unntatt amerikanerne) kan finne på å dukke opp med en Carradice-sekk. For nordmenn er kanskje Lastein/BikePack, Biltema eller Biketech mer kjent blant bagasjeveskene. For den som trenger mye med seg på tur, er dette valget.

Ryggsekk

Birkensyklister vet at ryggsekk og sykkel kan kombineres, men det spørs hvor mange som frivillig hadde hatt den på ryggen i fire døgn. Likevel finnes det folk som sykler med ryggsekk på 1200 km eller lengre ritt. Mens noen går for Camelbak-løsninger, satser andre på rene sekker. Før du gir deg i kast med Paris-Brest-Paris med ryggsekk, bør du ha klokket en god del hundre kilometer med sekken på ryggen for å være sikker på at det fungerer for deg.

Legg igjen en kommentar